Vuurwerkangst

Helaas zijn er veel huisdieren die bang zijn voor vuurwerk. Vooral bij honden zie je het veel, omdat zij toch vaak buiten zijn en er mee geconfronteerd worden, De angst kan minimaal zijn, bijvoorbeeld honden die alleen buitenshuis bang zijn, tot aan zeer extreme angst, waarbij na de eerste knal in september de hond hele maanden in angst leeft. Dit zijn vaak de honden die minstens 1 x een Oud en Nieuw hebben meegemaakt, en dit als zeer traumatisch hebben ervaren. Helaas is het niet maar 2 dagen per jaar, maar eerder 2-3 maanden per jaar dat er vuurwerk illegaal afgestoken wordt. Om een hond te hebben met vuurwerkangst, zorgt bij zowel hond als baas voor veel verdriet.

Sommige honden zijn zo bang voor vuurwerk dat hun gezondheid zowel lichamelijk als psychisch wordt aangetast. Deze honden raken soms compleet in de stress en proberen in blinde paniek zich te verstoppen of juist te ontsnappen. Bij deze honden is het verstandig om een gedragsdeskundige in te schakelen.

Vuurwerk cd’s en cursussen zijn voor deze honden eigenlijk al niet zinvol meer.

 

Hoe kan je er nou toch voor zorgen dat jouw hond deze maand(en) zo comfortabel mogelijk doorkomt.

-Als je een pup of jonge hond hebt is het verstandig om preventief toch al aan de gang te gaan.  

Het beste resultaat krijg je als je al vroeger in het jaar start. De meeste gehoorzaamheidscursussen bieden tegenwoordig ook een speciale vuurwerkcursus aan.  Zelf kan je thuis oefenen met bijvoorbeeld een vuurwerk cd.  Je zet het geluid dan niet te hard en zorgt dat je hond leuke afleidingen heeft. Als je er op tijd bij bent, dan kan je in kleine stapjes oefenen en het geluid steeds harder zetten. Op Youtube zijn er ook vuurwerkfilmpjes te vinden om dit te trainen. Ervaring leert wel dat vuurwerk niet alleen het geluid is, maar ook de flitsen en de geur. Als ondersteuning kan je er voor kiezen om een Adaptil band om te doen. Deze is er ook speciaal voor de pup.  Adaptil is er ook in verdampers voor in het stopcontact of sprays. Adaptil is een kopie van het Dog Appeassing Pheromone en helpt zowel puppy's als oudere honden omgaan met nieuwe en stressvolle situaties. Wanneer de feromonen worden verspreid door de Adaptil producten, geeft dit hetzelfde sterke gevoel van veiligheid en comfort dat de hond kreeg in het nest bij zijn moeder.

-Als er al vuurwerkangst aanwezig is, dan kan je ook een aantal dingen doen om het trauma niet te vergroten. Helemaal overgaan zal het helaas niet meer. Maar er wordt gezegd dat als je niets doet bij vuurwerkangst, het trauma elk jaar zal toenemen. Sommige honden hebben na Oud en Nieuw nog weken en soms zelfs maanden nodig om te herstellen. Helaas heb ik dit meerdere malen meegemaakt in de dierenartsenpraktijk. Je kan je voorstellen dat deze angst een behoorlijke impact heeft op het leven van de hond en ook voor de baas.

Meer dan 40 % van de honden heeft een vorm van vuurwerkangst!!

Het allerbelangrijkste is veiligheid! En let op! Ook in de maand januari, wanneer je denkt dat het vuurwerk voorbij is. 1 knal en het kan te laat zijn.

 • Aangelijnd uitlaten. Zorg dat de hond niet kan ontsnappen uit zijn riem of tuig. Zorg dat hij een riem en tuig tegelijkertijd om heeft of kies voor een anti-ontsnappingstuig , zoals de Ruffwear Webmaster  https://www.kwispelenrelax.nl/product/2169956/ruffwear-webmaster-anti-ontsnappingstuig of Ruffwear Flagline.
 • Let er op dat alles goed past. Honden met angst zijn erg vindingrijk en zullen proberen te ontsnappen met alle gevolge van dien.
 • Met Oud en Nieuw kunnen de honden hun plas vaak vrij lang ophouden. Ga naar buiten wanneer het nog wat rustiger is. Is de hond zo bang dat hij buiten toch niets doet, zorg dan dat er een plek in huis is, zoals een grasmatje in een bak, ook hier zijn speciale kunstgras matjes voor te koop.  Ik adviseer om hier al maanden van te voren mee te gaan trainen. Koppel een commando aan het plasje, zodat jouw hond het op commando kan doen.
 • Kijk van te voren of de chip goed afgelezen kan worden bij de dierenarts en kijk of de chip juist geregistreerd staat. Hang eventueel een extra penning met telefoonnummer aan het tuig. Te koop bij  bijvoorbeeld www.djens.nl 
 • Begin tijdig met homeopatische middelen en/of voedingssupplementen. Het liefst al in oktober, uiterlijk november.
 • Wil je medicatie van de dierenarts, vraag dan op tijd advies zodat zij een passend middel kunnen vinden.
 • Verder heb je tegen de harde knallen ook de Mutt Muffs , of speciale banden die je over de oren heen kan doen om de geluiden te dempen. Ook dit moet je al ver van te voren oefenen zodat ze er aan kunnen wennen. Een aantal honden, zoals de Border Collie hebben een nog scherper gehoor (nodig om de schaapherder te horen bij het schapendrijven) en horen de knallen nog veel harder dan andere rassen. 
 • je kan een thundershirt of een bandage gebruiken. Daar zitten wel wat haken en ogen aan. Lees meer op de site https://www.doggo.nl/artikelen/alternatieven/lichaamsbandages-en-thundershirt/  GoldPaw heeft ook een shirt wat wel langdurig gedragen kan worden. Het geeft niet de druk, zoals een thundershirt dit doet. Maar het geeft wel een gevoel van inbakering.
 • Ik zou nu al kijken naar een slaapplaats waar je hond zich veilig voelt. Een reisbench? Een comfy mand met hoge randen. https://www.kwispelenrelax.nl/product/1812360/district-70-fuzz-mand-voor-een-slaapplek-met-een-veilig-gevoel of zelfs een slaapzak, waarin hij kan wegkruipen en het geluid wat minder scherp is. https://www.kwispelenrelax.nl/product/2211775/ginni-slaapzak-voor-de-hond-levertijd-1-2-weken. De plek van de mand is ook belangrijk. Niet te dicht bij de ramen of te dichtbij de deuren. Veel honden kruipen weg in de kast onder de trap. Is daar een mogelijkheid om een veilige slaapplek te maken? Begin daar dan op tijd mee.       
 • Relax-o-Dog smart is een apparaat speciaal afgestemd op het gevoelige, hoogfrequente gehoor van honden. Het omvat zes, voor het menselijke oor niet bewust waarneembare, audiotracks. Deze audiotracks leiden bij honden tot een directe en onbewuste diepe ontspanning. 
 • verder ramen en deuren gesloten houden en zorg dat de tv of radio aanstaat. 
 • Gaat het echt niet, zoek dan op tijd naar een pension of vakantiehuis op een vuurwerkarme plek.

Zorg dat jouw hond niet alleen is met Oud en Nieuw. Het is belangrijk dat hij een veilige haven heeft en daar maak jij een groot deel van uit. Zorg voor schuilplaatsen en lekkers als afleiding.  Sluit een bange hond niet op in de bench, maar laat hem zelf keuzes maken.

Maar zorg vooral dat JIJ er bent voor jouw hond. Steun je hond waar nodig. Probeer zelf wel kalm te blijven. Als jouw hond het prettig vindt om aangeraakt te worden, zoek een hondenmasseur in de buurt, die jou kan leren om je eigen hond te masseren. Als je er vroeg bij bent, dan kan je dat al gaan opbouwen. Ik geef in het Westland workshops ontspanningsmassage bij je hond. Door het masseren verlaag je de stresshormonen en komen er hormonen vrij die ervoor zorgen dat je hond zich beter voelt. 

In het heetst van de strijd er is vaak geen oplossing tegen de angst. Maar de momenten er omheen kan je er wel voor zorgen dat je hond zijn stressemmer kan legen. Door kauwen op een kauwbot. Door likken aan de speciale lickimatten 

die zijn er voor ontworpen om stress kwijt te raken. Zet hoog in, met extra lekkers. 

Ik hoop dat er iets tussen staat wat jullie gaat helpen door deze periode heen te komen.