Snuffelen is heel erg belangrijk voor het welzijn van een hond. 

De neus van een hond bevat veel meer cellen dan de neus bij een mens en deze cellen, kunnen heel veel geurtjes oppikken. Een deel van de hersenen houdt zich bezig met het verwerken van alle geur-informatie.

 

Een pasgeboren pup kan eerder ruiken, dan dat hij kan horen of zien. Door het ruiken en voelen, kan hij zijn moeder vinden. Dit is in de eerste puppyfase erg belangrijk om te overleven,

Ook bij het ouder worden zullen de zintuigen afnemen. Een seniorhond kan hier erg onzeker door worden. Maar via zijn neus kan hij nog belangrijke informatie binnen krijgen.

Zo zie je dat snuffelen tijdens het hele leven van een hond erg belangrijk is.

Hun neus gebruiken is voor een hond puur instinct. Bij sommige hondenrassen is dat instinct nog meer aanwezig.

Vaak kiezen de baasjes van deze honden bewust voor een hondensport, waar hun hond dit instinct kan gebruiken, zoals speuren of detectie. Denk jij dat je hond hier ook gelukkig van wordt, kijk dan eens bij een hondenschool in de buurt. Tegenwoordig bieden veel hondenscholen meer, dan alleen maar gehoorzaamheidscursussen.

 

Doordat honden zo goed kunnen ruiken, worden ze ook gebruikt om bijvoorbeeld drugs te vinden. En worden ze ingezet na aardbevingen om mensen te vinden onder het puin. Er zijn veel verhalen te vinden, waarin honden heldhaftige dingen hebben gedaan, door het gebruik van hun neus. En natuurlijk hun onvoorwaardelijke liefde en dapperheid!

 

Maar terug naar het snuffelen.

In deze drukke tijden is er niet altijd genoeg ruimte of tijd om ongestoord te kunnen snuffelen.

Voor onzekere of angstige honden is het niet altijd makkelijk om met alle prikkels om zich heen hun neus achterna te gaan.

Terwijl dit juist zo belangrijk is.

Als er een mogelijkheid is, ga dan naar een rustig stukje bos, waar jouw hond lekker ongestoord aan een lange lijn, op zijn gemak, kan snuffelen. Dit geeft rust en voldoening. 

Lukt het niet om hier een geschikte plek voor te vinden, dan kan je eventueel zelf wat snuffelplekjes maken. Dit kan binnen, buiten op het balkon en nog beter zou zijn om een deel van de tuin om te toveren in een 'eigen snuffeltuin'.

 

Er zijn ook door het land snuffeltuinen te vinden die je samen met jouw hond ongestoord kan bezoeken.

In Engeland, is de Sensory Garden al langere tijd een groot succes. Maar ook in Nederland is de snuffeltuin in opkomst.

 

Er is wel een groot verschil tussen een omheinde uitlaatplek of een snuffeltuin.

In een snuffeltuin heb je als baas en hond namelijk de omheinde ruimte voor jezelf.  Een half uur gegarandeerd een eigen plek. Waar je hond zonder onrust en stress een half uur lang alleen maar zijn neus achterna mag gaan.

Een tuin die opgezet is, om verrijking te bieden. En hoe fijn is dat. 

 

Kwispel en Relax is vriend van het 'Snuffeltuinen initiatief'

Ik zou graag ook zelf een snuffeltuin realiseren. Als het zover is, dan maak ik dat natuurlijk bekend.

 

Ik heb zelf een workshop gevolgd bij Birgitta Geerlings om mijn eigen snuffeltuin te maken. Wil jij dit thuis ook kunnen, dan kan ik je aanraden om deze workshop te volgen. Voor vragen hierover mag je mij altijd een email sturen.

 

Voor het snuffelen in huis worden vaak ook snuffelmatten gebruikt. Tegenwoordig zijn er verschillende varianten op de markt.

Zo zijn er verschillende soorten snuffelballen, snuffelkleden en snuffelmatten. Je kan als je handig bent ook zelf een snuffelmat maken.

In de snuffelmat strooi je brokjes of snoepjes en je hond moet zijn neus gebruiken om ze te vinden.

Ook voor pups, senioren en honden die moeten revalideren is een snuffelmat een aanrader.

Je kan beginnen om de brokjes in het zicht van je hond neer te leggen en het steeds moeilijker maken. 

Het is belangrijk dat je hond comfortabel kan staan. Zo kan je als het nodig is de snuffelmat op een verhoging leggen of op een ondergrond die niet te glad is.

Bij ons in de webshop hebben we de Wufsalad gekozen. Deze mat is makkelijk mee te nemen en schoon te maken. Het niveau van de Wufsalad is makkelijk.