Kind en Hond beste vrienden

Published on 9 January 2020 at 23:59

Kind en Hond

Samen de beste vrienden voor altijd.

Dit hoopt elke ouder natuurlijk als er een hond in huis komt of wanneer er een baby op komst is.

Er zijn heel veel voordelen te noemen van een hond in het gezin.

Meerdere wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat honden  een positieve invloed hebben op mensen in het algemeen. Een hondenbezitter kan zich intens gelukkig voelen door alleen maar naar de hond te kijken en oogcontact te maken.

 

Honden zijn erg trouw, sociaal en altijd blij om je te zien. Honden maken een mens gelukkig.    En ook kinderen profiteren van deze voordelen.  Een hond zorgt bij een kind voor een versterkt zelfvertrouwen en geeft een gevoel van geborgenheid. Verder geeft de zorg voor een hond compassie en verantwoordelijkheidsgevoel.

Toch begrijpen hond en kind elkaar niet altijd.

Kinderen zijn, zeker op jonge leeftijd, niet altijd goed in het begrijpen van de lichaamstaal van de hond. Zo kunnen ze een grom missen of een snauw, en deze belangrijke waarschuwingen niet gezien hebben. Ook de ouders staan er helaas niet altijd bij stil.  Zo laten ze hun kind bijvoorbeeld ‘paardje rijden’ op de hond.

Ik heb in mijn werk bij de dierenarts vaak genoeg situaties gezien, die aangeven dat er nog een hoop moet veranderen voordat de hondenbeten in het gezin drastisch omlaag zullen gaan.

Toch zijn er hele mooie hulpmiddelen om het kind van jongs af aan te leren hoe ze met de hond om moeten gaan.

En dat betekent als ouder ook dat je moet letten op een aantal belangrijke punten.

Nou is iedere hond natuurlijk anders en ieder kind is ook anders.

Maar ik raad aan om met jonge kinderen altijd de  ’10 gouden gedragsregels’ van het licg door te nemen. 

https://www.licg.nl/honden/kind-en-hond-houd-het-veilig/

Zelfs bij hele jonge kinderen kun je leren dat ze bijvoorbeeld van het eten van de hond af moeten blijven. De hond tijdens het slapen niet moeten storen. Of de hond in de bench met rust moeten laten. Je kan zelf kiezen wat in jullie gezin van toepassing is.

Verder heb je ook nog de Sophia-vereeniging  (met dubbel e).  Hier hebben ze een snuffelspel voor kinderen ontwikkeld,

https://www.sophia-vereeniging.nl/campagnes/sophiasnuffelcollege/sophia-snuffelspel/ om de lichaamstaal van honden te leren begrijpen. Tegenwoordig hebben ze ook een kwartet spel met weetjes over honden. En ze bieden scholen aan om met een speciaal opgeleide hond in de klas te komen.  Beide sites zijn het zeker waard om eens goed te bestuderen.

Nou weet ik dat het niet altijd even makkelijk gaat. Toen onze herderpup in huis kwam, was onze dochter een lekkere eigenwijze kleuter. En het luisteren naar mijn adviezen ging niet altijd van harte. Maar ik heb altijd gelet op hun veiligheid.  Zeker omdat als het mis gaat er alleen maar slachtoffers zijn en de hond uiteindelijk altijd de schuld krijgt.

 

 


Add comment

Comments

There are no comments yet.